Leírás
Összetevők: fehér Hominy kukorica, víz, jódozott só, antioxidáns, tartósító: nátrium-diszulfit (E223). Allergén: szulfitok.
A pozole egy finom mexikói leves, amelynek fő összetevője a kukorica. Ez azonban nem közönséges kukorica, hanem olyan kukoricaszemek, amelyeket nixtamalizációs eljárással kezeltek (ha a kezelt kukoricát finomra őrlik, masát kapunk.) Ez az eljárás biztosítja, hogy a mag kemény külső héja leváljon, így a magok főzéskor egyfajta virágként szétpukkadnak. A főtt magokat konzerválják vagy szárítják.
A magok áztatásának folyamatát nixtamalizációnak nevezik. A folyamat eltávolítja a kukorica héját, megkönnyítve ezáltal az őrlését. A nixtamalizáció számos változást eredményez a kukoricában. Az egyik legfontosabb, hogy megváltoztatja a fehérjék és a szénhidrátok szerkezetét, lehetővé téve a talajszemcsék vízzel való összekapcsolódását. Nixtamalizáció nélkül az őrölt kukorica nem alkotna tésztát, így tortillát sem lehetne készíteni belőle. A nixtamalizáció további előnye, hogy felszabadítja a niacint (B3-vitamin) a kukoricában, és lehetővé teszi, hogy az emberi emésztőrendszer számára felszívódjon.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.