Leírás
Hasonló ízvilága miatt, az epazote-t, a mexikói ételekben fokozatosan felváltja a mexikói oregánó, mivel enyhébb ízű, de az autentikus mexikói konyha még mindig az Epazote-t használja.
Leveléből készül a mexikói, un. jezsuita tea, amely étvágyjavító, vizelethajtó hatása mellett féregűzésre orsógiliszta, horog- és galandféreg ellen egyaránt hatékony, valamint hurut és asztma gyógyítására is alkalmazható. Meg kell említeni nyugtató hatása miatt is, ami alkalmassá teszi lefekvés előtti teaként, de hatásos menstruációs fájdalmak esetén is. Az epazote tea készítésekor fontos szem előtt tartani, hogy a gyógynövény erős ízű, ezért csészénként körülbelül 1 teáskanálnyit használjunk. Ajánlott mézzel és citromlével édesítve tálalni. Télen forró teaként, nyáron pedig hűtve, jégkockával finom frissítő lesz. Az epazote íze enyhén földes, ezért bátran keverjük össze mentával, citromfűvel, vagy ha reggel fogyasztjuk az italt, zöld teával kombinálva is kiváló.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.